Καλιφόρνια: Kλείνει πυρηνικό εργοστάσιο μετά από διαρροή

Καλιφόρνια: Kλείνει πυρηνικό εργοστάσιο μετά από διαρροή

Πυρηνικό εργοστάσιο με δύο αντιδραστήρες, στο San Onofre της νότιας Καλιφόρνια, πρόκειται να «παροπλιστεί», 18 μήνες αφότου η εταιρεία που το διαχειρίζεται ανίχνευσε μικρή διαρροή ραδιενέργειας.

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το ένα από τα δύο που διαθέτει η Καλιφόρνια, κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 1,4 εκ. νοικοκυριών, όμως τον Ιανουάριο του 2012 εντοπίστηκε διαρροή ραδιενεργού ατμού από σωλήνα σε γεννήτριες ατμού, οι οποίες είχαν αντικατασταθεί λίγο καιρό νωρίτερα.

Έκτοτε η ρυθμιστική αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών εξέταζε κατά πόσο θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε λειτουργία η μία εκ των δύο μονάδων του εργοστασίου – η λιγότερο κατεστραμμένη - ώστε η παραγωγή ενέργειας να συνεχιστεί σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

Το εργοστάσιο «εξυπηρετούσε αυτήν την περιοχή για περισσότερα από 40 χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Edison Τεντ Κρέιβερ. «Καταλήξαμε όμως στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το πότε ή το κατά πόσο το εργοστάσιο μπορεί να επαναλειτουργήσει δεν είναι καλή για τους πελάτες μας, τους επενδυτές μας ή την ανάγκη μας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ηλεκτροδότησης της περιοχής.»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση να κλείσει μόνιμα ο σταθμός. Η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της πυρηνικής μονάδας ήταν ελαττωματικός, με αποτέλεσμα να συνιστά κίνδυνο για οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από το σημείο.

Η απόφαση «έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι αυτή η χώρα δεν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια», είπε από την πλευρά του ο Σον Μπέρνι από την οργάνωση Φίλοι της Γης.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν πάντως ότι, εάν η νότια Καλιφόρνια πληγεί από πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες, η περιοχή είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, η απόφαση για «παροπλισμό» του εργοστασίου αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια 1.100 θέσεων εργασίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο