Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η χώρα του θα στηρίξει τη Σερβία σε κάθε "βήμα" της ευρωπαϊκής της πορείας και ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τη Βαρσοβία για τη στήριξη και είπε ότι αναμένει θετική απόφαση του Συμβουλίου της Ένωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ.

Ο κ. Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, ανέφερε ότι η χρονική στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας για τη Σερβία και ότι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες και τους κόπους της σερβικής κυβέρνησης, κεντρικός στόχος της οποίας είναι η προσέγγιση της ΕΕ.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Τουσκ συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι φιλικές και ότι θα καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για την προώθηση κυρίως της οικονομικής συνεργασίας.

"Σήμερα συζητήσαμε πολλά θέματα - από τη στήριξη της ευρωπαϊκής μας πορείας έως την οικονομική συνεργασία. Η Πολωνία και η Σερβία είναι φίλες χώρες, οι λαοί μας έχουν φιλικές σχέσεις και χαίρομαι που κάνουμε προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων" είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η εικόνα της Σερβίας στην Ευρώπη είναι η καλύτερη τα τελευταία χρόνια και ότι οι Πολωνοί γνωρίζουν καλά πόσο κοστίζει η λήψη αντιδημοφιλών αποφάσεων, οι οποίες στο μέλλον αποδίδουν καρπούς.

Από την εμπειρία της Πολωνίας πηγάζει το συμπέρασμα ότι τέτοιες αποφάσεις ανταμείβονται και ότι η επίτευξη της συμφωνίας των Βρυξελλών αποδεικνύει ότι η σερβική κυβέρνηση έκανε "βήματα", τα οποία στο μέλλον θα ανταμειφθούν και θα είναι επωφελή για όλους.

"Αυτό που έκανε τώρα η Σερβία έχει ενθαρρύνει όλους τους υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ στην Ευρώπη. Εμείς θα παράσχουμε βοήθεια και θα σας στηρίξουμε σε κάθε βήμα" τόνισε ο κ. Τουσκ και εξέφρασε την ελπίδα, η Σερβία και η Πολωνία να συναντηθούν σύντομα στον κοινό ευρωπαϊκό οίκο.

Η Πολωνία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα πέρασε με επιτυχία, επειδή είχε το θάρρος για δύσκολες αποφάσεις και επειδή ως μέλος της ΕΕ ήταν πιο ισχυρή, υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.