Η Γερουσία της Τυνησίας υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα ένα νόμο που επιτρέπει στον προσωρινό πρόεδρο Φουέντ Μεμπάζα να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα, παρακάμπτοντας έτσι τα δύο σώματα του κοινοβουλίου που αποτελούν κληρονομιά της εποχής του Μπεν Άλι.

Το κείμενο, το οποίο είχε ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα, υιοθετήθηκε δι' ανατάσεως της χειρός από τους 86 παρόντες γερουσιαστές, χωρίς καμιά αποχή.

Παρουσιάζοντας αυτό το νόμο κατά την έναρξη των συζητήσεων, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι είχε ζητήσει από τους γερουσιαστές να τον εγκρίνουν "για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να εργαστεί" και ζήτησε πίστωση χρόνου από τον πληθυσμό, που είναι φανερό ότι χάνει την υπομονή του.

Ο νόμος αυτός θα επιτρέψει στον πρόεδρο Μεμπάζα να εκδίδει διατάγματα που θα έχουν ισχύ νόμων και θα αφορούν κυρίως τη γενική αμνηστία, τα διεθνή κείμενα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οργάνωση των πολιτικών κομμάτων καθώς και μια μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε χωρίς αλλαγές και από τα δύο σώματα, πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον πρόεδρο και μετά να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.