Αψιμαχίες  μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εκτυλίσσονται από νωρίς σήμερα στην πλατεία Ταξίμ με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες περάσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί, επιχειρούν ρίχνοντας δακρυγόνα και επεμβαίνοντας με αντλίες νερού.

Η εικόνα των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ αμαύρωσε την εικόνα της Τουρκίας


Η αστυνομία επιστρέφει έτσι στην πλατεία έπειτα από περίπου μία εβδομάδα με σαφή εντολή την εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ. Ωστόσο, οι διαδηλωτές που έχουν περιοριστεί πλέον μόνο στα πάρκα της πλατείας και στα γύρω στενά δεν αποχωρούν αλλά απαντούν στις επιθέσεις της Αστυνομίας με βόμβες μολότοφ στα οχήματα των ανδρών της αστυνομίας. Μάλιστα, ένα όχημα ρίψης νερού πήρε φωτιά λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν διαδηλωτές έριξαν δεκάδες μολότοφ στο όχημα.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζάπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιοριστεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ειδικό νόμο όταν πρόκειται «για περιπτώσεις όπου απειλείται η ειρήνη και η κοινωνική ηρεμία».

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού αιτιολόγησε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας νωρίς το πρωί στην Πλατεία Ταξίμ με το επιχείρημα ότι οι διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει εδώ και δώδεκα ημέρες αμαύρωναν την εικόνα της Τουρκίας.

"Το θέαμα (αυτών των διαδηλωτών) ενοχλούσε τον πληθυσμό και αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στον κόσμο", δήλωσε ο Αβνί Μουτλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την πρωινή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ταξίμ σε περιθωριακά στοιχεία.

Εκσκαφείς διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από την Πλατεία Ταξίμ, έπειτα από την είσοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας νωρίς το πρωί, οι οποίες απομάκρυναν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα εκατοντάδες συγκεντρωμένους νέους που πετούσαν εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Η αστυνομία δεν κινήθηκε κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, η επικείμενη καταστροφή του οποίου έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με εκπροσώπους των διαδηλωτών, θα εκφωνήσει σήμερα το μεσημέρι ομιλία, όπως και κάθε εβδομάδα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

 

Το χρονικό της... εκκένωσης

Όλα άρχισαν στην πλατεία Ταξίμ μετά την εισβολή εκατοντάδων μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που πραγματοποίησαν επιχείρηση «εκκένωσης» της πλατείας ενώ σύμφωνα με τη Χουριέτ, υπάρχουν δύο τραυματίες.

Οι αστυνομικοί φορώντας κράνη και κρατώντας ασπίδες συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω από την πλατεία και στη συνέχεια άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Ταυτόχρονα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: «Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ».

Νέα νύχτα ταραχών στην Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, για μία ακόμα νύχτα, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αργά τη Δευτέρα το βράδυ για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κέντρο της Άγκυρας, και ενώ συμπληρώνεται η ενδέκατη ημέρα του μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Άγκυρας από της 30η Μαΐου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.