Ο Τζον Ζαουάχρι που την προηγούμενη εβδομάδα σκότωσε πέντε ανθρώπους στη Σάντα Μόνικα και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών είχε νοσηλευτεί τουλάχιστον για τρεις ημέρες όταν ήταν έφηβος στην ψυχιατρική μονάδα νοσοκομείου.

Ο Ζαουάχρι είχε τεθεί υπό κράτηση και επί 72 ώρες υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, το 2006, σε ηλικία 16 με 17 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σάντα Μόνικα Ρίτσαρντ Λούις.

Το περιστατικό πριν από επτά χρόνια έγινε γνωστό όταν η αστυνομία κλήθηκε να μεταβεί στο πατρικό σπίτι του δράστη, εκεί απ' όπου την Παρασκευή ξεκίνησαν οι πολλαπλές επιθέσεις με την δολοφονία του πατέρα και του αδελφού του και στη συνέχεια την πυρπόληση της κατοικίας που την κατέστρεψε μερικώς.

Η νομοθεσία στην Καλιφόρνια επιτρέπει στην αστυνομία να θέσει σε περιορισμό στην ψυχιατρική μονάδα νοσοκομείου, χωρίς την θέλησή του, ένα άτομο για τουλάχιστον 72 ώρες αν αυτό κρίνεται ως επικίνδυνο για τον εαυτό του ή για τους άλλους ή αν είναι ανίκανο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τα πιθανά κίνητρα του δράστη, ενός πρώην φοιτητή του κολεγίου της Σάντα Μόνικα, ο οποίος σκότωσε πέντε ανθρώπους. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι επιθέσεις συνδέονται με «οικογενειακά προβλήματα», είπε ο Λούις.

Οι γονείς του δράστη, ο 55χρονος Σαμίρ Ζαουάχρι και η Ράντα Άμπντου, κατάγονταν από τον Λίβανο και είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια όπου και έλαβαν την αμερικανική υπηκοότητα, ενώ ήταν διαζευγμένοι. Ο ίδιος ο δράστης είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις στην υπόθεση που να υποδηλώνουν ότι ο ύποπτος είχε διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ή το κίνητρό του συνδεόταν με ακραία ιδεολογία» αναφέρει η αστυνομία.