Νέα επίθεση κατά των διαδηλωτών εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του υπερασπιζόμενος τη στάση του και επισημαίνοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας «έλαβε τελείως διαφορετική διάσταση μέσα σε δυο εβδομάδες».

«Το πάρκο Γκεζί είναι ένα πάρκο και όχι μια ζώνη κατοχής. Καλώ όλους αυτούς που είναι ειλικρινείς να αποσυρθούν, το ζητώ ως πρωθυπουργός» ανέφερε και κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν υποστηρίζοντας πως το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας τη σκληρή ρητορική του, ο ηγέτης του ΑΚΡ, ο Ερντογάν διερωτήθηκε: «Τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουμε; Να γονατίσουμε μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους ζητήσουμε να μετακινήσουν τα πανό; Πως θα μετακινούνταν αυτά τα παράνομα κουρέλια από τα δημόσια κτίρια;».

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή».

«Για το Θεό, σας αγαπώ» είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είπε επίσης ότι «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρωμάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του έκανε λόγο για βανδαλισμούς, σημειώνοντας ότι το ΑΚΡ προσπαθεί να αναλύσει το κίνημα διαμαρτυρίας «που έλαβε τελείως διαφορετική διάσταση μέσα σε δυο εβδομάδες».

Ο Ερντογάν ταυτόχρονα χρησιμοποίησε και αρκετά ήπιες εκφράσεις, όπως το ότι «πρέπει να βρεθούμε σε κάποια κοινά σημεία, χωρίς να προκαλούμε πόλωση». Απευθυνόμενος όμως «σε ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» είπε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους».

Δήλωσε ακόμη πως οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό. «Τρεις νέοι και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα» σημείωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες για τα σχέδια ανάπλασης στο πάρκο Γκεζί εξελίχθηκαν σε έναν κύκλο βίας και δεν μπορούν να ειδωθούν ως αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας την τροπή αυτή, ως μια «μάσκα για να καλυφθούν παράνομες ενέργειες».

«Η ελευθερία και η επέμβαση στο στυλ ζωής είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές. Τα ξενοδοχεία στην Ταξίμ είναι τώρα άδεια κατά 80%, οι μαγαζάτορες στην Ταξίμ υποφέρουν, εκτός από αυτούς που πωλούν μπίρα. Αυτό είναι επέμβαση στην ελευθερία των άλλων», τόνισε.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχει προβάλει εδώ και μέρες η κυβέρνηση ότι διαδηλωτές μπήκαν με τα παπούτσια και έπιναν αλκοολούχα στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. «Απείλησαν τον χότζα και τον έκαναν να δηλώσει άλλα αντί άλλων» είπε ο Ερντογάν. Ο συγκεκριμένος χότζας είχε διαψεύσει τα περί αλκοολούχων και προχτές έγινε γνωστό ότι πήρε αναγκαστική άδεια.

Ο Ερντογάν επέκρινε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) λέγοντας ότι «σε πολλές πόλεις οι προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοτικές αρχές στήριξαν τους παράνομους διαδηλωτές». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, το ΡΛΚ κρύφτηκε πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης και τον αρχηγό της αστυνομίας για την πρωϊνή επέμβαση.