Η αναγγελία του υπουργού Εσωτερικών της Κροατίας, Τόμισλαβ Καραμάρκο, για εντατικοποίηση των ερευνών για κομμουνιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα, είναι μέρος της εκστρατείας για τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών κατά του Φασισμού, Στιέπαν Μέσιτς, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν κομμουνιστικά εγκλήματα.

Σε δηλώσεις του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κροατίας, HRT, ο κ. Μέσιτς είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εγκλήματα κομμουνιστών, επειδή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα συμμετείχαν σε μικρό ποσοστό κομμουνιστές, σε ποσοστό περίπου 5%.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στο τέλος και αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, ο κ. Μέσιτς τόνισε ότι οι δυνάμεις των Ουστάσι πρόβαλαν αντίσταση γνωρίζοντας ότι λόγω των εγκλημάτων που διέπραξαν δεν μπορούσαν να παραδοθούν.

«Στο Μπλάιμπουργκ, δεν διαπράχθηκαν εγκλήματα. Εκεί έγινε εξέγερση και σκοτώθηκε μικρός αριθμός ανθρώπων. Μετά το Μπλάιμπουργκ, πιθανότατα διαπράχθηκαν εγκλήματα, αλλά οι αριθμοί μεγεθύνονται», είπε ο κ. Μέσιτς, σχολιάζοντας τις αναφορές ότι στην Κροατία υπάρχουν 718 τοποθεσίες με 628 ομαδικούς τάφους και 171 ατομικούς τάφους, στους οποίους είναι θαμμένοι 90.000 εκτελεσθέντες στρατιώτες του φιλοναζιστικού Aνεξάρτητου Κράτους της Κροατίας» (NDH), αλλά και πολίτες.

«Αν σκοτώθηκαν 1.500 παρτιζάνοι και 3.000 τραυματίστηκαν είναι σαφές ότι και στην άλλη πλευρά άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζικά και δεν μπορούμε να μιλάμε για εγκλήματα, αλλά για θύματα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας.

Αναγνωρίζοντας ότι από την πλευρά των παρτιζάνων διαπράχθηκε συγκεκριμένος αριθμός εγκλημάτων, ο κ. Μέσιτς είπε ότι η ευθύνη πρέπει να εξατομικεύεται.

Ο κ. Μέσιτς εκτίμησε ότι η έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από 65 και πλέον χρόνια αποτελεί μέρος της πολιτικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

«Όμως, οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαπατηθούν», είπε και πρόσθεσε ότι αν κάποιος δικαστεί, η Κροατία θα είναι η μοναδική χώρα που θα δικάσει τους νικητές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, στο τέλος Ιανουαρίου, τόνισε στην Κροατική Βουλή ότι η αστυνομία και η γενική εισαγγελία ερευνούν τα κομμουνιστικά εγκλήματα και ότι είναι ανεπίτρεπτο στην Κροατία να υπάρχουν 900 ομαδικοί τάφοι, όπου είναι θαμμένος μεγάλος αριθμός θυμάτων και κανένας μέχρι σήμερα να μην έχει λογοδοτήσει.

Στην οδό Κουστοσιάνσκα, στην κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπως ανακοίνωσε χθες η κροατική αστυνομία, άρχισε η εκταφή λειψάνων θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Γέλενα Μπίκιτς, δήλωσε ότι η εκταφή άρχισε με εντολή της εισαγγελίας και πως πρόκειται για έναν τάφο.

Η Κροατική Ένωση Αγωνιστών Κατά του Φασισμού (SABA) εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι επιχειρείται «εκμετάλλευση των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για μικροκομματικούς και εκλογικούς σκοπούς» και ότι σοβαροί ιστορικοί πρέπει να μελετήσουν όλα τα εγκλήματα και όχι μόνον τα εγκλήματα της μιας πλευράς.