Οι κάτοικοι της σλοβενικής πόλης Κρσκο και της ευρύτερης περιοχής που ζουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο θα λάβουν ταμπλέτες ιωδιούχου καλίου, όχι λόγω αυξημένης ραδιενέργειας, αλλά για λόγους προσαρμογής σε προληπτικά σχέδια προστασίας και διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος, με βάση την εμπειρία μετά την έκλυση ραδιενεργών υλικών στο εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.

Περίπου 18.000 κάτοικοι του Κρσκο και του Μπρέζιτσε, ηλικίας κάτω των 40 ετών, θα προμηθευθούν τα χάπια ιωδιούχου καλίου και θα τα κρατήσουν στο σπίτι τους.

Η κατανάλωση χαπιών ιωδιούχου καλίου σε περίπτωση αυξημένης πυρηνικής ακτινοβολίας προστατεύει το θυρεοειδή, κυρίως στα νεαρής ηλικίας άτομα, από την απορρόφηση επικίνδυνου ραδιενεργού ιωδίου που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και η εμπειρία από τη Φουκουσίμα επιβεβαίωσε ότι είναι καλύτερα ο πληθυσμός να έχει τα μέσα αυτά στο σπίτι από το να διανέμονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από άμεσo κίνδυνο αυξημένης ακτινονοβολίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Σλοβενία ξεκίνησαν από χθες να μοιράζουν στους κατοίκους ενημερωτικά φυλλάδια με πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση αυξημένης ραδιενέργειας, καθώς και κουπόνια για να προμηθευθούν τα χάπια ιωδιούχου καλίου από τους γιατρούς της περιοχής, αναφέρουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.

«Πρόκειται για μέτρα πρόληψης σε περίπτωση ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο. Σε τέτοια περίπτωση θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στους γιατρούς, αν οι κάτοικοι έχουν τα χάπια στο σπίτι» δήλωσε στην εφημερίδα Ντνέβνικ της Λιουμπλιάνας η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μπριγκίτα Τσοκλ, προσθέτοντας ότι στο 97% των περιπτώσεων πρόσληψης ιωδιούχου καλίου μετά από φαινόμενα αυξημένης ραδιενέργειας προστατεύεται επιτυχώς ο θυρεοειδής.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας, Αντρέι Στρίταρ είπε ότι οι ταμπλέτες ιωδιούχου καλίου θα διανεμηθούν στους κατοίκους της περιοχής του Κρσκο σύμφωνα με τα πρότυπα και τις εμπειρίες που έχουν υιοθετηθεί, μετά από συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κ. Στρίταρ συμπλήρωσε ότι η εμπειρία από τη Φουκουσίμα έχει αποδείξει ότι η διαρροή ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον δεν προκαλείται αμέσως και ότι ακόμη και σε ακραίο περιστατικό υπάρχει αρκετός χρόνος για προληπτικά μέτρα και εκκένωση των κατοίκων που ζουν κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την αγορά των χαπιών, σύμφωνα με τα σλοβενικά ΜΜΕ, χρηματοδότησε το πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο με το ποσό των 60.000 ευρώ.