Τα θέματα ασφάλειας βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο προωθεί τους σχεδιασμούς του, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, για την καταστροφή όλων των παλιών και επικίνδυνων πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ε.Φ και τον Διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας, επισκέφθηκε το πρωί στρατόπεδα της Επαρχίας Λεμεσού και ακολούθως είχε συνάντηση με τα κοινοτικά Συμβούλια Παλώδιας και Παραμύθας, με τα οποία συζητήθηκαν τρόποι ελαχιστοποίησης των κινδύνων από τη γειτνίαση των κοινοτήτων με αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών της Ε.Φ.

Στις δηλώσεις του, ο Φώτης Φωτίου τόνισε πως «θέματα ασφάλειας, τόσο των οπλιτών, των αξιωματικών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας και από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου έχω θέσει αυτό το θέμα σαν θέμα προτεραιότητας».

«Έγινε αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να νιώθουμε ότι αυτό το σύστημα της συντήρησης, της φύλαξης, της διαχείρισης των πυρομαχικών και των καυσίμων λειτουργεί σωστά», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η σκληρή δουλειά προς αυτό το σκοπό θα συνεχιστεί και πως ο ίδιος έχει δώσει αυστηρότατες οδηγίες, όπως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης των πυρομαχικών, «ώστε να μηδενίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε αν θέλετε, πιθανούς κινδύνους».

Ανέφερε δε ότι η διαδικασία για καταστροφή των «δυστυχώς πολλών χιλιάδων πυρομαχικών» προχωρεί τάχιστα και σε λίγους μήνες αναμένεται να «πιάσουν δουλειά» ξένες εξειδικευμένες εταιρείες, προσθέτοντας ότι , «δεν πρέπει και δεν θέλει κανένας να επαναληφθεί η εθνική καταστροφή που είχαμε στο Μαρί και δεν θα επιτρέψουμε τέτοια επανάληψη».

Ερωτηθείς κατά πόσο σε αυτά περιλαμβάνονται και τα πυρομαχικά που βρίσκονται στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ζυγίου, ο κ.Φωτίου διευκρίνισε πως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα, για το οποίο έχει οριστεί ομάδα εμπειρογνώμων  που θα αρχίσει άμεσα και θα δώσει τις συμβουλές της για τον τρόπο χειρισμού του θέματος.

Ο Υπουργός Άμυνας επανέλαβε πως «δεν τίθεται θέμα πανικού και να μην κινδυνολογούμε, ούτε θέμα ασφάλειας του καταναλωτή υπάρχει, ούτε θέμα για περιβαλλοντική ρύπανση υπάρχει» και επεσήμανε πως στόχος είναι, μέσα από τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων , «να το διαχειριστούμε σωστά και περισσότερο να  το διαχειριστούμε με τρόπο ώστε να μην έχουμε προβλήματα στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Υπουργός Άμυνας επιθεώρησε το συνεργείο παραγωγής εξαρτημάτων της Ε.Φ, το οποίο όπως είπε, θα μπορεί μέσα από την αναβάθμιση του, να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ.  

«Αντί λοιπόν να αγοράζουμε αυτά τα εξαρτήματα, μπορούμε με την αναβάθμιση αυτού του τμήματος, να τα κατασκευάζουμε εδώ στην Κύπρο και να εξοικονομούμε ουκ ολίγα χρήματα», είπε και πρόσθεσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια γενικότερη στην Ε.Φ, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της, να βρούμε και τους τρόπους, ώστε να εξοικονομήσουμε και τέτοιους πόρους, για να τους διαθέσουμε εκεί που χρειάζεται η Ε.Φ για να πετύχει στην αποστολή της».

Ευχαριστώντας τον Υπουργό για την ανταπόκριση του, ο κοινοτάρχης Παλώδιας Χαράλαμπος Ζορμπάς, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη σύσκεψη και την «τεράστια προσπάθεια για τη διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να διακατέχει τον κάθε κάτοικο της περιοχής μας».

«Οι διαβεβαιώσεις του (Υπουργού), σίγουρα μας ικανοποιούν και η υπόσχεση ότι θα προχωρήσουν και θα συνεχίσουν έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ή το θέμα ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται ότι μας ικανοποιεί πλήρως», συμπλήρωσε.