Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν στη Λιουμπλιάνα ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας και ο υπουργός της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου Ρόμαν Γιάκιτς και Αγκίμ Τσέκου, αντίστοιχα.

Η συμφωνία, για την κατάρτιση της οποίας χρειάστηκε τετραετής προετοιμασία, δημιουργεί τη βάση για την υλοποίηση των σχεδίων συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής ολοκληρώνεται η «ομπρέλα» των συμφωνιών στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας της Σλοβενίας με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Σλοβενία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Κόσοβο κυρίως στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της εκπαίδευσης και σε άλλους.

Ο κ. Τσέκου περιέγραψε τη συμφωνία ως ένα «βασικό βήμα για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου» και υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας στην περιοχή.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο κ. Γιάκιτς, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα του Κοσόβου και της ευρύτερης περιοχής είναι στρατηγικής σημασίας για τη Σλοβενία.