Ευθεία επίθεση εναντίον του Μπέπε Γκρίλο εξαπέλυσε η γερουσιάστρια του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Αντέλε Γκάμπαρο, επιρρίπτοντας σε αυτόν την ευθύνη για την αδιαμφισβήτητη ήττα του κινήματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

«Πληρώνουμε τους τόνους και την στρατηγική επικοινωνίας του Μπέπε Γκρίλο, ιδίως τις απειλητικές παρεμβάσεις που κάνει στο ιστολόγιό του, όταν αναφέρεται στο κοινοβούλιο», εκτίμησε η Γκάμπαρο μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia.

«Διερωτώμαι πως μπορεί να μιλάει άσχημα για το κοινοβούλιο αφού δεν έχει μπει ποτέ του ούτε στην βουλή, ούτε στην γερουσία. Τον καλώ, να γράφει λιγότερο στο Διαδίκτυο και να παρακολουθεί περισσότερο το τι συμβαίνει, ώστε να μην μας δημιουργεί προβλήματα», πρόσθεσε η εκλεγμένη του M5S.

Ο Γκρίλο απάντησε όπως πάντα μέσω Διαδικτύου. «Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η θέση των μελών του κινήματος σχετικά με την τοποθέτηση αυτή, για να καταλάβω αν τελικά το πρόβλημα είμαι εγώ», έγραψε ο Γκρίλο στο ιστολόγιό του και κάλεσε τους χρήστες να απαντήσουν.

Η ένταση στο εσωτερικό του M5S ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών που έγιναν στις 26 και 27 Μαΐου και την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα 8η και 9η Ιουνίου. Η πολιτική δύναμη του Γκρίλο σημείωσε έντονη κάμψη σε όλη την χώρα και κατάφερε να κατακτήσει μόνον δυο μικρούς δήμους: την Πομέτσια, προάστιο της Ρώμης και το Ασέμινι της Σαρδηνίας.

Φέρεται να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός απογοητευμένων γερουσιαστών του M5S, που προτίθεται να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και να αρχίσει να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Κάτι το οποίο πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι μελλοντικά οι ανεξάρτητοι γερουσιαστές είναι πιθανό να συμπαραταχθούν με τους συναδέλφους τους της κεντροαριστεράς, αλλάζοντας τις εσωτερικές ισορροπίες των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.