Οι αρχές της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας εξάρθρωσαν ένα σημαντικό κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που δρούσε στην Ευρώπη και στη Νότια Αμερική και συνέλαβαν συνολικά 30 ανθρώπους στο πλαίσιο μιας έρευνας που διήρκεσε πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική αστυνομία.

Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 6 εκατ. ευρώ σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων επενδυτικών τίτλων σε ακίνητα, πολυτελών αυτοκινήτων και θαλαμηγών, διευκρίνισε η ισπανική αστυνομία.

Η ποσότητα της κοκαΐνης η οποία κατασχέθηκε υπολογίζεται ότι είχε μεταπωλητική αξία 468 εκατ. ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές, κατά τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών που λειτουργούσαν ως βιτρίνες και νομιμοποιούσαν τα έσοδα από την εγκληματική του δραστηριότητα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη υπό τον συντονισμό της Europol, είχε ξεκινήσει το 2008, με τη σύλληψη ενός Ελβετού υπηκόου στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογοτά. Το 2010, οι αρχές της Γαλλίας είχαν αναχαιτίσει ένα πλεούμενο που μετέφερε 1,4 τόννους κοκαΐνης στην Καραϊβική.

Ένας Σουηδός υπήκοος ο οποίος φέρεται να ήταν ο επικεφαλής του κυκλώματος συνελήφθη το 2010 και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 18 ετών από τις αρχές στη χώρα του. Συλλήψεις αναφέρθηκαν επίσης στην Ισπανία, όπου η δίκη για την υπόθεση αναμένεται να αρχίσει περί το 2014.