Ο διαχωρισμός των ανδρών από τις γυναίκες είναι μέρος της καθημερινότητας στο Ιράν, όμως η Τεχεράνη επαναπροσεγγίζει την ερμηνεία των αυστηρών Ισλαμικών νόμων, προσπαθώντας να απομακρύνει κάθε ίχνος δυτικής επιρροής.

Έτσι ο υπουργός Επιστημών του Ιράν ζήτησε σήμερα από τα πανεπιστήμια της χώρας να εφαρμόσουν αυστηρούς κανονισμούς για το διαχωρισμό των φοιτητών από τις φοιτήτριες.

Καθώς οι νόμοι που υιοθετήθηκαν μετά την επανάσταση του 1979 απαγορεύουν την επαφή μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά η εφαρμογή τους ποικίλει και οι συντηρητικοί πολιτικοί πιέζουν απαιτώντας την αυστηρή τήρηση των κανονισμών.

"Το πρόβλημα είναι ότι τα πανεπιστήμιά μας χτίστηκαν με βάση τις δυτικές αξίες δεν είναι συμβατά με τις Ιρανικές, ισλαμικές αξίες", φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Καμράν Ντανέστζου στην εφημερίδα Javan.

Ο διαχωρισμός των ανδρών από τις γυναίκες ισχύει ακόμα και στα λεωφορεία, όπου οι γυναίκες υποχρεώνονται να κάθονται μόνο στο πίσω μέρος ενώ μπορούν να επισκέπτονται τα πάρκα κατά τις ώρες που απαγορεύεται στους άνδρες. Όμως στα περισσότερα πανεπιστήμια οι τάξεις είναι μικτές.

Ο υπουργός πρότεινε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να χρησιμοποιούν τα εργαστήρια ή τις άλλες εγκαταστάσεις σε διαφορετικές ώρες, εφόσον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες για τα δύο φύλα.

 

TAGS