Οι πιθανότητες του μετριοπαθούς υποψηφίου για την ιρανική προεδρία Χασάν Ροχανί ενισχύονται σημαντικά από σήμερα έναντι των συντηρητικών, χάρη στην υποστήριξη που εξέφρασαν στο πρόσωπό του οι μεταρρυθμιστές έπειτα από την αποχώρηση του μοναδικού τους υποψηφίου.

Κατά τις τελευταίες ημέρες είχαν πληθύνει οι εκκλήσεις από τις τάξεις των ηγετικών στελεχών και των πιστών του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, ιδίως κατά τις δημόσιες εκδηλώσεις της παράταξής τους, να παραιτηθεί ο υποψήφιός τους Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ υπέρ του Ροχανί, τον οποίο υποστηρίζει κι ο πρώην πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

«Σε επιστολή του ο (μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος) Μοχαμάντ Χαταμί, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού κινήματος, μου επισήμανε πως η διατήρηση της υποψηφιότητάς μου στην κούρσα των προεδρικών εκλογών δεν θα ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του κινήματος. Αποφάσισα λοιπόν να αποχωρήσω από την αναμέτρηση», γράφει ο Αρέφ στην ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.

Ορισμένες ώρες αργότερα, ο Χαταμί κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν υπέρ του Ροχανί. «Ζητώ από όλους, ιδίως τους μεταρρυθμιστές και όλους εκείνους που επιθυμούν το μεγαλείο του έθνους μας να προσέλθουν στις κάλπες» και να ψηφίσουν «υπέρ του Ροχανί», αναφέρει στο μήνυμά του ο Χαταμί.

«Χάρη του καθήκοντος που έχω ενώπιον της χώρας μου και για το μέλλον του λαού της, θα ψηφίσω υπέρ του αδελφού μου Ροχανί», προσθέτει ο πρώην πρόεδρος.Η παραίτηση του Αρέφ είναι η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες, έπειτα από εκείνη του Γολάμ-Αλί Χαντάντ-Αντέλ, ο οποίος υπαναχώρησε χθες προκειμένου «να διευκολύνει την εκλογή ενός συντηρητικού».

Ο 64χρονος πνευματικός Ροχανί θα έχει πλέον κυριότερους αντιπάλους τους Σαΐντ Τζαλιλί, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο συντηρητικός Μοχσάν Ρεζαϊέ και ο μετριοπαθής Μοχαμάντ Γαραζί υπολείπονται μακράν στην κούρσα για την προεδρία.

TAGS