Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να φθάσουν οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν μόνο στη Γερμανία, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Fitch. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το κόστος των καταστροφών για τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν.

Ο Έλβας, ο Δούναβης και άλλοι ποταμοί υπερχείλισαν έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έπλητταν επί εβδομάδες τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Κατά τον οίκο αξιολόγησης, οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες – δημόσιες και ιδιωτικές - θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των ζημιών, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 12 δισ. ευρώ. Το «χάσμα» των 9 δισεκατομμυρίων οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι περιοχών, οι οποίες πλήττονται συχνά από πλημμύρες, ενδέχεται να μην είχαν καταφέρει να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους – τουλάχιστον σε λογικές τιμές – από φυσικές καταστροφές.

«Κατά μέσο όρο, το 32% όλων των ασφαλειών κατοικιών περιλαμβάνουν κάλυψη έναντι φυσικών κινδύνων, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε περιφερειακό επίπεδο», αναφέρει η Fitch. «Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από αυτές τις πλημμύρες, η Βαυαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης (21%), ενώ στη Σαξονία το ποσοστό είναι 42%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποζημιώσεων θα αφορά ακίνητα, επιχειρήσεις και οχήματα. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλο μερίδιο στους κλάδους των ιδιοκτητών κατοικιών και των περιεχομένων κατοικιών αναμένεται να πληγούν περισσότερο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο οίκος Fitch, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τη Versicherungskammer Bayern και τη Sparkassen Versicherungen, στη δυτική Γερμανία, καθώς και την Allianz, στα ανατολικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συμμετάσχει σε σύσκεψη, την Πέμπτη, με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση αρωγής των πληγέντων.