Τουλάχιστον 78 πολίτες έχουν πεθάνει από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα από τον ιό της πολιομυελίτιδας

στην περιοχή Πουέν Νουάρ (νότιο τμήμα της χώρας) έγινε γνωστό από την τοπική επιτροπή κρίσης, ενώ μια σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου έκανε λόγο για 62 νεκρούς.

"Μέχρι χθες (Δευτέρα) μετρήθηκαν 78 νεκροί", δήλωσε ένα μέλος της επιτροπής κρίσης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

Παράλληλα ο γενικός διευθυντής Υγείας, Δρ. Αλέξις Ελίρα Ντοκέκιας δεν θέλησε να αναφερθεί στους θανάτους και είπε: "Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι να μετράμε τους θανάτους. Αλλά το ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 183 νέες περιπτώσεις εμφάνισης του ιού".

"Το Πουέν Νουάρ είναι το επίκεντρο της νόσου, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 175 περιπτώσεις ενώ δύο περιπτώσεις εμφανίστηκαν στην πόλη Μπουέντζα , τρεις στο Νιάρι και τρεις στην πρωτεύουσα Μπραζανβίλ.

"Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ιό πολύ ανθεκτικό και συχνά θανατηφόρο . Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μια μεγάλη εκστρατεία για όλο τον πληθυσμό της χώρας. Ήδη από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών στην πόλη Πουέν Νουάρ", ανέφερε ο καθηγητής Ντοκέκιας που επισήμανε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας εισήχθη στο Κονγκό όπου η νόσος έχει εξαφανιστεί από το έτος 2.000.

Επισήμως η επανεμφάνιση της οξείας χαλαρής παράλυσης που σχετίζεται με την πολιομυελίτιδα επιβεβαιώθηκε και από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης της Ατλάντα (ΗΠΑ) που ανέφερε ότι χρειάζεται για την πρόληψή της ένα εμβόλιο του ιού "τύπου 1".