Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Κύπρο τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Γάλλος ομόλογός κ. Φρανσουά Ολάντ, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο Πρόεδρος Ολάντ, είπε ότι «για πρώτη φορά δέχομαι εδώ στο Παρίσι, μετά την εκλογή του, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το φίλο μου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι η Κύπρος, περνά πολύ δύσκολες εποχές. «Μιλήσαμε για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες, για τους στόχους μας που είναι η ανάπτυξη, η τραπεζική ένωση, η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και η απασχόληση των νέων», τόνισε ο κ. Ολάντ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ολάντ είπε ότι «η Κύπρος είναι μια φίλη χώρα και η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της. Βάσει του διεθνούς δικαίου θέλουμε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαίρετες. Όπως γνωρίζετε, η γαλλική εταιρεία TOTAL θα συμμετάσχει στη διερεύνηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και θέλω για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Κύπρο για τις διευκολύνσεις που παρέχει στους Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι πολύ πρόσφατα πέρασαν από την Κύπρο στην επιστροφή τους από το Αφγανιστάν και το Μάλι». 
 
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι συζητήσεις αφορούν θέματα διμερών σχέσεων, αλλά και για τα οικονομικά προβλήματα και τις ανάγκες που έχει η Κύπρος.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την κοινή συνεργασία και στήριξη υπάρχουν ελπίδες και προοπτική, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης.