Η Ρωσία έχει εξαντλήσει την ικανότητα δημοσιονομικών της δαπανών για να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάζοντας το τριετές πρόγραμμα προϋπολογισμού στους υπουργούς. 

Ο Πούτιν, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πέρυσι, δήλωσε στους υπουργούς σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο ότι «η πιθανότητα συνεχούς αύξησης του προϋπολογισμού για να ενισχυθεί η οικονομία, έχει εξαντληθεί». 

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι τα υπουργεία θα πρέπει να είναι πιο συνετά με τους προϋπολογισμούς τους ώστε να μην αυξήσουν το φορολογικό φορτίο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, μια άνοδος που θα ερχόταν να προστεθεί στις καθαρές εκροές κεφαλαίων το 2011. 

Ο Andrei Belousov, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, υποσχέθηκε ότι «οι δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ δεν θα αυξηθούν». Το Κρεμλίνο καλεί για περισσότερο αποτελεσματικές δαπάνες των δημοσίων χρημάτων εδώ και κάποια χρόνια, αλλά ο Putin έχει ο ίδιος παραδεχθεί ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή. 

Οι στρατιωτικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια δεν θα μειωθούν παρά τις ανησυχίες από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τα κοινωνικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν το περασμένο έτος, μεταξύ των οποίων και οι αυξήσεις μισθών στους κρατικούς υπαλλήλους.