Εργα ανακαίνισης πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο γραφικό αλπικό χωριό του Αδόλφου Χίτλερ στη Βαυαρία. Στόχος η επέκταση του ήδη υπάρχοντος κέντρου ιστορικής έρευνας που στεγάζεται εκεί. Οι εργασίες ανακαίνισης πρόκειται να ξεκινήσουν το 2015 και το συνολικό κόστος τους θα φτάσει στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, το υπάρχον οικοδόμημα, που στεγάζει το έκτασης χιλίων τετραγωνικών μέτρων κέντρο ιστορικής έρευνας, θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018.

Το κέντρο ιστορικής έρευνας περιλαμβάνει πολλά ιστορικά στοιχεία για το Ομπερσάλτζμπεργκ, το γραφικό χωριό, αλλά και για την «Αετοφωλιά», το κατάλυμα του ιδρυτή του Γ΄ Ράιχ, αλλά και την κατοικία του στο Μπέργκχοφ, όπως, εξάλλου, και στοιχεία για το ναζιστικό καθεστώς και την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το γραφικό χωριό στις Αλπεις υπήρξε το δεύτερο κέντρο εξουσίας του ναζιστικού καθεστώτος μετά το Βερολίνο και κατά καιρούς φιλοξένησε πληθώρα επισήμων της εποχής. Στο ίδιο χωριό είχαν κατοικίες και άλλα «πρωτοπαλίκαρα» των ναζί, όπως ο Αλμπερτ Σπέερ, ο Μάρτιν Μπόρμαν, ο Χέρμαν Γκέρινγκ. Πολλές φωτογραφίες της εποχής απεικονίζουν την Εύα Μπράουν και τον Χίτλερ σε στιγμές ανέμελες στο αλπικό καταφύγιο την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης πνίγονταν στο αίμα και δεινοπαθούσαν υπό τους ναζί.

Η αγωνία και ο φόβος αντικατέστησαν την ξεγνοιασιά τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάρρευση του Βερολίνου. Η χαρά και η ξενοιασιά του αλπικού χωριού έγιναν γρήγορα παρελθόν. Τα μαύρα συναισθήματα του τέλους αποτυπώνονται με μεγάλη ακρίβεια στις επιστολές της Εύα Μπράουν. Στις 22 Απριλίου η ερωμένη του Χίτλερ, που τελικά τον παντρεύτηκε στο μπούνκερλ του Βερολίνου λίγες ώρες προτού και οι δύο θέσουν τέλος στη ζωή τους, έγραφε: «Πολεμούμε μέχρις εσχάτων, αλλά φοβάμαι ότι το τέλος πλησιάζει όλο και πιο κοντά». Οκτώ μέρες αργότερα, η 30χρονη γυναίκα κείτονταν νεκρή δίπλα στον άνδρα της.

Οι επιστολές της Μπράουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, είχαν αποδέκτη τη φίλη της Ερτα Σνάιντερ και όπως επισημαίνει η ιστορικός Αννα Μαρία Σίγκμουντ, που ειδικεύεται στη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου, είναι αυθεντικές και τα έχουν στην κατοχή τους οι απόγονοι της Σνάιντερ. Η ιστορικός έχει ήδη εκδώσει βιβλίο υπό τον τίτλο «Οι γυναίκες των ναζί» και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι είναι βέβαιη πως οι επιστολές έχουν δακτυλογραφηθεί από την Μπράουν, ενώ τα λάθη έχουν διορθωθεί χειρόγραφα.

Στην πραγματικότητα, από το περιεχόμενο των επιστολών μπορεί κανείς να αφουγκραστεί την αλλαγή της διάθεσης. Οι ηλιόλουστες ημέρες των Αλπεων είχαν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά η ελπίδα δεν είχε πεθάνει. Στις 19 Απριλίου διαφαίνεται μια αχνή ελπίδα, που σιγά σιγά μετατρέπεται σε απελπισία.

«Δεν μπορώ να πω στους φίλους μου τι υποφέρω από τον Φύρερ, δεν καταλαβαίνω πώς έχουν γίνει τα πράγματα, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να πιστεύεις σε θεό. Χαιρετίσματα σε όλους τους φίλους μου. Πεθαίνω όπως έζησα. Δεν μου είναι δύσκολο. Το γνωρίζετε αυτό». Aξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Μπράουν παντρεύτηκε τον Αδόλφο Χίτλερ 40 μόλις ώρες πριν αυτοκτονήσουν. Οι δυο τους συναντήθηκαν όταν η Εύα ήταν βοηθός του φωτογράφου Χάινριχ Χόφμαν.