Το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, πιθανότατα κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, εξετάζουν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δυτικούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατό στο συριακό έδαφος προκειμένου να βοηθήσει τους αντάρτες να πολεμήσουν τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ αφού η κυβέρνηση της Δαμασκού ξεπέρασε την "κόκκινη γραμμή".  

«Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ» υποστήριξε δυτικός διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας επισημαίνοντας που θα ήταν περιορισμένη από πλευράς «χρόνου και περιοχής», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ έχουν προβεί σε περιορισμένη χρήση χημικών όπλων κατά ανταρτών, με τον πρόεδρο Ομπάμα να αποφασίζει να δώσει άδεια για υποστήριξη των αντικαθεστωτικών μέσω παροχής «θανατηφόρου» εξοπλισμού. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις σχετικά με το τι τύπου εξοπλισμός και σε τι ποσότητες θα πρέπει να αποσταλεί στις δυνάμεις των ανταρτών, και πώς θα διασφαλιστεί πως δεν θα καταλήξει στα χέρια εξτρεμιστών.

Ο Ράσμουσεν, αν και χαιρέτισε την εν λόγω ανακοίνωση, δεν προέβη σε σχόλια περί συγκεκριμένης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αν και το ΝΑΤΟ έχει στείλει συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Τουρκία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικής επέμβασης στον συριακό εμφύλιο. Όπως δήλωσε, εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωστή οδός είναι η εύρεση πολιτικής λύσης.

Ο Αλεξέι Πούσκοφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής στη ρωσική Κάτω Βουλή, χαρακτήρισε ως «κατασκευασμένες» τις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Άσαντ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν επέμβαση. «Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ έχουν κατασκευαστεί, όπως και τα ψέματα σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν», έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας πως ο Ομπάμα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον πρόεδρο Μπους.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται σκληρές μάχες στο Χαλέπι, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναφέρει πως οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στη γειτονιά Σαχούρ, στα ανατολικά της πόλης.

TAGS