Μια συγκλονιστική καταγραφή ενός τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στις ΗΠΑ επιχειρεί η νέα έκθεση της Human Rights Watch. Το πρόβλημα αφορά σε οικογένειες που έχουν χωριστεί λόγω νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε 12 γυναίκες στα σύνορα Τιχουάνας και ΗΠΑ. Ζουν σε ένα ίδρυμα του κράτους του Μεξικού, ακριβώς δίπλα στα σύνορα, καθώς έχουν απελαθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επειδή δεν είχαν σωστά "χαρτιά". Οι περισσότερες έχουν παιδιά που ζουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, οι άνθρωποι που απελαύνονται άσχετα με το τι οικογενειακούς δεσμούς έχουν, δεν μπορούν ποτέ να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι φυσικό να μετατραπούν σε εγκληματίες, καθότι επιχειρούν να μπουν παράνομα στη χώρα για να δουν τις οικογένειές τους, πολλές φορές συλλαμβάνονται και μπαίνουν φυλακή, με αποτέλεσμα να τους συντηρεί το ίδιο το σύστημα που τους απέρριψε.

Η ιστορία της Αλίσια είναι συγκλονιστική. Ήρθε παράνομα στις ΗΠΑ το 2000 και παντρεύτηκε με έναν άλλο παράνομο μετανάστη. Έκαναν δύο κόρες. Το 2005 η κόρη της έπαθε νεφρική ανεπάρκεια. Ο άνδρας της απελάθηκε λίγο μετά και δεν ξανάκουσε γι' αυτόν ποτέ. 

Ένα βράδυ, η άρρωστη κόρη της ήθελε λεμονάδα. Η Αλίσια πήγε στο σούπερμαρκετ να ψωνίσει και φεύγοντας ξέχασε να ανάψει τα φώτα του αυτοκινήτου της. Η αστυνομία την σταμάτησε στο δρόμο, συνελήφθη μπροστά στις έντρομες κόρες της που έκλαιγαν στο πίσω κάθισμα. Δεν ξαναείδε ποτέ τις κόρες της, καθώς απελάθηκε αμέσως.

Η Human Rights Watch μέσα από αυτή την έρευνα προσπαθεί να εντείνει τις πιέσεις για νέα νομοθεσία στο μεταναστευτικό ζήτημα των ΗΠΑ, ώστε οικογένειες να μπορέσουν να επανενωθούν.