Ο κεντρώος μετριοπαθής Χασάν Ροχανί  είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Ιράν. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί το 73% των ψήφων- σε μια ψηφοφορία μάλιστα που το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ μεγάλο- και νικητής είναι ο Ροχανί.  

Η αποχή υπολογίζεται στο 20%

Οι εκλογικές κάλπες στο Ιράν, έκλεισαν το βράδυ της Πρασκευής μετά από παράταση τεσσάρων ωρών σε όλη τη χώρα και πέντε ώρες παράταση στην Τεχεράνη, καθώς οι ψηφοφόροι ήταν περισσότεροι από το αναμενόμενο.

Εκατομμύρια Ιρανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες με τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να ενθαρρύνει σε μαζική προσέλευση, για να αποδείξουν το εξωπραγματικό των αμερικανικών ισχυρισμών περί αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των εκλογών.

«Άκουσα πρόσφατα ότι κάποιος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε πως ‘δεν αποδεχόμαστε τις εκλογές στο Ιράν’. Δεν δίνουμε δεκάρα» δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Αν και οι έξι υποψήφιοι θεωρούνται ως συντηρητικοί, ένας εξ αυτών, ο Χασάν Ρουχανί, έχει δείξει διάθεση προσέγγισης προς τους μεταρρυθμιστές. Ο Ρουχανί, όπως αναφέρει το BBC, μιλά για ανάγκη επαναπροσέγγισης προς τη Δύση, ενώ έχει υποσχεθεί απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και μεταρρυθμίσεις στα ΜΜΕ. Ο Ρουχανί είχε την υποστήριξη των πρώην προέδρων Μοχαμάντ Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, ενώ απέναντί του βρέθηκαν σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι όπως ο Σαΐντ Τζαλίλι και ο Μπακέρ Καλιμπάφ.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ έξι προσώπων, ήταν οι πρώτες για πρόεδρο κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία του 2009, που πυροδότησε μήνες πολιτικής αναταραχής στην Ισλαμική Δημοκρατία.