Η κρίση στη Συρία και το θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών με οπλισμό από τις ΗΠΑ θα είναι δύο από τα θέματα που θα απασχολήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που θα έχουν στις 17 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μετά την επιστολή που έστειλε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στην οποία αναφέρεται ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν τουλάχιστον δύο φορές.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο δεν θα είναι εύκολες αν και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο ηγέτες να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης.

Σημειώνεται ότι σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν φαίνονται πειστικά» προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά τους αντικαθεστωτικούς μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών της Συρίας.