Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι 10 δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων JANA.

Οι δημοσιογράφοι, που προέρχονται από διάφορες αραβικές χώρες, εργάζονται όλοι για το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο συνδέεται με τον όμιλο των μέσων ενημέρωσης αλ-Γαντ, τον οποίο έχει ιδρύσει ο γιος του λίβυου ηγέτη, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

Η αιτία των συλλήψεων των δημοσιογράφων δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά πληθαίνουν οι εικασίες για εσωτερική διαμάχη στους κόλπους των υψηλόβαθμων τάξεων της Λιβύης.

Ο γιος του Καντάφι θεωρείται ότι κλίνει προς τις μεταρρυθμίσεις και έχει υπάρξει, κάποιες φορές, επικριτικός απέναντι στη λιβυκή κυβέρνηση.

Οι συλλήψεις έγιναν την Παρασκευή μία ημέρα μετά την αναστολή από την κυβέρνηση της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας Oea, την οποία έχει επίσης ο όμιλος του γιου του Καντάφι.

Για την αναστολή αυτή δεν δόθηκε καμία επίσημη αιτιολογία, μολονότι η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο μετά τη δημοσίευση από την εφημερίδα άρθρου που επέκρινε τον χειρισμό της διαφθοράς από την κυβέρνηση.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος του λίβυου ηγέτη, συμμετείχε στην ανανέωση της διπλωματίας της χώρας του την τελευταία δεκαετία, η οποία οδήγησε στην αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.


TAGS