"Πολιτική πράξη" και "απόπειρα εκφοβισμού", χαρακτήρισε ο διευθυντής της εφημερίδας "Γκαλέρια" την ισχυρότατη έκρηξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Βουλγαρίας, από τη βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, τραυματίστηκε ο νυχτοφύλακας του κτιρίου.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως επισημαίνεται, καθώς η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών εξετάζουν τον τόπο του συμβάντος.

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, Κριστίνα Πατράσκοβα, η βομβιστική επίθεση πιθανώς έχει άμεση σχέση με πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα και αποκαλύψεις της "Γκαλέρια" για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, που ενοχοποιούν για διάφορες υποθέσεις ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Η ίδια υπενθύμισε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, στις σελίδες της εφημερίδας δημοσιεύθηκε το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπουργών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που τούς έφερναν σε δύσκολη θέση κι έγιναν αφορμή, ο κ. Μπορίσοφ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, την οποία και τελικά πήρε, με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος GERB και της εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα".

Ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ έθεσε υπό αμφισβήτηση τη γνησιότητα των συνομιλιών, που αποτελούν προϊόν υποκλοπής, στην ομιλία του από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής, στις 20 Ιανουαρίου.

Στη συνέντευξή της, η κ. Πατράσκοβα κάλεσε τις αρχές και ειδικά τον αρμόδιο υπουργό, Τσβετάν Τσβετάνοφ, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαλεύκανση της σημερινής εγκληματικής ενέργειας και τη σύλληψη των δραστών.

 

 

Η επίθεση σημειώνεται την ημέρα άφιξης στη Σόφια τεσσάρων Ευρωπαίων επιτρόπων. Η Βουλγαρία δέχεται συχνά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανεπάρκεια της δικαιοσύνης απέναντι στην εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

Η εφημερίδα Galeria πρόσκειται σε πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και πολέμιο της κυβέρνησης και δημοσίευσε στις αρχές Ιανουαρίου τηλεφωνικές συνομιλίες του διευθυντή των τελωνείων της χώρας Βάνιο Τάνοφ με υπουργούς και τον πρωθυπουργό, ορισμένες από τις οποίες είναι ενοχοποιητικές για τους αξιωματούχους αυτούς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες αυτές είναι κατασκευασμένες.