Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα, στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα σύμφωνο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ομπάμα «τη δρομολόγηση των διαπραγματεύσεων για μία ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

«Μιλούμε γι’ αυτό που μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη διμερής οικονομική συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Κατά τον ίδιο, η συμφωνία μόλις ολοκληρωθεί θα επιτρέψει την πιθανή δημιουργία «επιπλέον δύο εκατ. θέσεων εργασίας» και θα φέρει «περισσότερες επιλογές και μικρότερες τιμές στα καταστήματά μας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι θα υπάρξουν «τεράστια οικονομικά οφέλη» από αυτή τη συμφωνία.

«Οι συνομιλίες αυτές δεν θα είναι πάντοτε εύκολες, όμως είναι βέβαιος πως θα αξίζουν τον κόπο», σημείωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη πως ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δόθηκε από τους Κάμερον και Ομπάμα με τη σύμπραξη των προέδρων της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.