Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινή του ομιλία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει η όποια πρόθεση αποχώρησης από το ευρώ, αν και η απόφαση του Eurogroup και οι συνέπειες που επήλθαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κύπρου και έχουν δοκιμάσει την εμπιστοσύνη τους τόσο στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αρχές, όσο και προς έναν αριθμό εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των Κυπρίων, δεν διακατέχεται από αντι-ευρωπαϊκά σύνδρομα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη, χωρίς πειραματισμούς, παλινδρομήσεις και εξαιρέσεις. 

Επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ επιπλέον βοήθεια στα πλαίσια του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020. Είπε επίσης ότι έχει ζητήσει την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης για την Πολιτική Συνοχής και για την Αγροτική Ανάπτυξη. 

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι το όραμα της Κυβέρνησης για τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, επεκτείνεται και στην αξιοποίηση του νέου γεωστρατηγικού ρόλου που δύναται να αποκτήσει η Κύπρος ως ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο και τη θετική συμβολή που κάτι τέτοιο θα επιφέρει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά τα έργα για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα μέσο για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δίδοντας μια σημαντική ώθηση στις οικονομίες όλων των χωρών της περιοχής.