Σκληρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε την Δευτέρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην κριτική που άσκησε η Ε.Ε. για την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο και την Κυριακή. 

Τα σχόλια του τούρκου πρωθυπουργού ήλθαν στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία γινόταν λόγος για δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας από την τουρκική Αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών. 

«Υποστηρίζετε αυτούς που επιτίθενται στα δικαιώματα των άλλων, εσείς δεν σέβεστε την δημοκρατία, έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο πολιτικής συνάντησης στην Άγκυρα. 

«Έχετε το δικαίωμα να πάρετε μία τέτοια απόφαση [για την Τουρκία]; Μένετε σιωπηροί για αυτά που συμβαίνουν στην Γαλλία, την Αγγλία και αλλού στην Ευρώπη, και τολμάτε να λάβετε απόφαση για τις δικές μας δυνάμεις ασφαλείας, που ασκούν τα καθήκοντά της επιβολής της τάξης κατά αυτών των διαδηλωτών», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν. 

Τα σχόλια του κ. Ερντογάν ήλθαν καθώς στην Κωνσταντινούπολη η Αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσει ομάδες διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της μαζικής 24ρης απεργίας που κηρύχθηκε από δύο μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες.