Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Συρία, αλλά θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στην Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη", δήλωσε ο Πούτιν μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που γίνεται στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Πούτιν, έχοντας δίπλα του τον Ομπάμα, πρόσθεσε: "Συμφωνούμε να προωθήσουμε την διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διοργανώσουμε τις συνομιλίες στην Γενεύη".

Παράλληλα ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι "συγκρατημένα αισιόδοξες" όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό "να οδηγηθεί σε πρόοδο ο διάλογος" με την άνοδο στην εξουσία στην Τεχεράνη αυτού του μετριοπαθούς ιερωμένου, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μεταρρυθμιστές.

Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν εξάλλου σήμερα για την διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Μόσχα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της G8.

"Για να ενισχυθεί η εποικοδομητική φύση των σχέσεών μας προβλέπουμε να διατηρήσουμε τακτικές επαφές στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο και να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου", δηλαδή λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Ρωσία.