Θετικά στοιχεία βλέπει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην εκλογή του ιρανού προέδρου Χάσαν Ροχανί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα, αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Πιστεύω ότι αυτό εκφράζει τη βούληση του ιρανικού λαού να προχωρήσει προς μία άλλη κατεύθυνση... Υπάρχει μία σαφής επιθυμία για συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα κατά θετικότερο τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, λίγο πριν από την αναχώρηση του για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ο κ. Ροχανί, που κέρδισε τις εκλογές, έκανε γνωστή, νομίζω, την επιθυμία του για τροποποίηση της προσέγγισης που έχει το Ιράν απέναντι σε πολλά διεθνή θέματα...Θεωρώ ότι είναι δυνατόν οι Ιρανοί να αποφασίσουν να αποδεχθούν την πρότασή μας ώστε να διαμορφώσουμε μία περισσότερο σοβαρή και ουσιαστική σχέση», πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι, μετά την εκλογή του Χάσαν Ροχανί, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι «συγκρατημένα αισιόδοξες» ως προς τις προοπτικές προόδου του διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.