Εφόδους σε σπίτια σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας πραγματοποίησε η αστυνομία ενώ προχώρησε δεκάδες συλλήψεις, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, έχουν συλληφθεί 25 άτομα στην Άγκυρα, 13 στο Εσκισεχίρ και αρκετοί ακόμη στην Κωνταντινούπολη.

Ασυνήθιστη διαμαρτυρία στην Ταξίμ

Τον γύρο του κόσμου έκανε η παθητική διαμαρτυρία στην οποία προχώρησε ένας τούρκος πολίτης, επιλέγοντας να σταθεί επί ώρες όρθιος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Ερντέμ Γκιουντούζ.

Η είδηση της διαμαρτυρίας διαδόθηκε μέσω κοινωνικών μέσων με τον τίτλο «standing man».

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πλατεία προσέγγισαν τον τούρκο πολίτη, ερεύνησαν τον σάκο που είχε δίπλα του και όταν είδαν ότι περιέχει μπισκότα και νερό, δεν επενέβησαν.

Ωστόσο από τα μεσάνυχτα, άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου γύρω του και γύρω στις 2 τα ξημερώματα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Ο Ερντέμ Γκιουντούζ δεν προσήχθη, ωστόσο αναγκάστηκε να τερματίσει τη διαμαρτυρία του.

Παρόμοια διαμαρτυρία είναι σε εξέλιξη και στην Άγκυρα, όπου μία γυναίκα στέκεται όρθια στο σημείο όπου πριν από μερικές μέρες είχε τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής Ετχέμ Σαρίσουλουκ.