Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε χθες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την ταυτότητα 46 κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο, τους οποίους πρόκειται να συνεχίσει να κρατεί επ' αόριστον χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαστεί γιατί, όπως υποστηρίζει, είναι πολύ επικίνδυνοι για να αποφυλακιστούν και δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά.

Τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των κρατουμένων χαιρέτισαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζοντάς την, ωστόσο, ετεροχρονισμένη, αλλά κατήγγειλαν την επ΄αόριστον κράτηση χωρίς να προηγηθεί δίκη.

"Όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει είτε να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος όλων των κρατουμένων και να έχουν μία δίκαιη δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, είτε να αποφυλακιστούν", δήλωσε ο Ζικ Τζόνσον, διευθυντής του αμερικανικού Προγράμματος Ασφαλείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα διορίσει ένα συμβούλιο το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της τακτικής επανεξέτασης της υπόθεσης των επ΄αόριστον κρατουμένων, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.