Τρεις Ισραηλινοί υπουργοί μετέβησαν σστον Τάφο του Ιωσήφ, Άγιο Τόπο για τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι υπουργοί Επικοινωνίας Μοσέ Καχλόν, Ενημέρωσης και Διασποράς Γιούλι Έντελσταϊν και Επιστημών Ντάνιελ Χέρσκοβιτς συνοδεύονταν από 600 Ισραηλινούς και πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και υπό την προστασία ισραηλινών στρατιωτών.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινών υπουργών στον τόπο αυτό, που βρίσκεται σε παλαιστινιακό έδαφος.

Επισκέψεις εβραίων προσκυνητών οργανώνονται συχνά στον τόπο αυτό. Για λόγους ασφαλείας ο αριθμός των επισκεπτών έχει περιοριστεί σε 200 και οι επισκέψεις πρέπει πρώτα να εγκρίνονται από το στρατό.

Το 2000 αιματηρές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει γύρω από τον τάφο αυτό μεταξύ Παλαιστινίων και του ισραηλινού στρατού στην έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης. Ο στρατός αποχώρησε κατόπιν από την περιοχή που είχε αναφλεγεί, πριν θέσει υπό τον έλεγχό του το έδαφος αυτό δύο χρόνια αργότερα.

Τους τελευταίους μήνες νεαροί εβραίοι έποικοι επιχείρησαν αρκετές φορές να εισχωρήσουν στον τάφο χωρίς την άδεια του στρατού με το αίτημα ο τόπος αυτός να είναι ανοικτός σε μόνιμη βάση για τους εβραίους επισκέπτες.