Κατηγορίες στον 98χρονο Λάζλο Τσάταρι απήγγειλαν την Τρίτη οι ουγγρικές δικαστικές αρχές για συμμετοχή σε ναζιστικά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο γηραιός άνδρας κρατείται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος ότι βοήθησε στη δολοφονία 15.700 Εβραίων κατά τη διάρκεια από τους ναζί.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Το 1944, ο Λ. Τσάταρι υπηρετούσε στη ναζιστική αστυνομία στο Κόζιτσε, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη Σλοβακία.

Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, το οποίο ειδικεύεται στην ανακάλυψη εγκληματικών πολέμου, υποστηρίζει ότι ο σχεδόν αιωνόβιος Ούγγρος επέβλεπε τη μεταφορά των Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς.

Το κατηγορητήριο εμπλέκει τον κατηγορούμενο σε βασανιστήρια και δολοφονίες Εβραίων, μερικώς σαν αυτουργό, μερικώς σαν ένοχο.

Ο Ούγγρος κατηγορείται ως επικεφαλής στρατοπέδου φυλάκισης Εβραίων στο Κόζιτσε, τους οποίους, σύμφωνα με μαρτυρίες, κτυπούσε με γυμνά χέρια , αλλά και με μαστίγιο σκύλου.

Η δίκη του Λάζλο Τσάταρι αναμένεται να αρχίσει σε τρεις μήνες.

Ο ίδιος επιμένει ότι αποτελούσε απλώς κρίκο σύνδεσης ούγγρων και γερμανών αξιωματικών στο Κόζιτσε, χωρίς συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Το 1948, δικαστήριο της Τσεχοσλοβακίας είχε καταδικάσει τον Λ. Τσάταρι σε θάνατο ερήμην για τον βασανισμό Εβραίων, ενώ εκείνος είχε δραπετεύσει στον Καναδά και εργαζόταν ως έμπορος έργων τέχνης στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο.

Το 1997 ο Καναδάς του αφαίρεσε την καναδική υπηκοότητα, ενώ τελικώς ανακαλύφθηκε από ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας Sun στη Βουδαπέστη το 2012.