Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε χθες Δευτέρα καθησυχαστικός όσον αφορά τα απόρρητα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, υπογραμμίζοντας πως πλαισιώνονται αυστηρά από την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσίες.

"Το Κογκρέσο επιβλέπει, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια επιβλέπουν", δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το δημόσιο δίκτυο PBS.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε όμως ότι οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν θεμιτές ανησυχίες στους Αμερικανούς και δήλωσε πως έχει δώσει εντολή στους ενεχόμενους αξιωματούχους να δώσουν στη δημοσιότητα το μέγιστο των πληροφοριών "χωρίς να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτά τα προγράμματα".

Ένας πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε την ύπαρξη δύο απόρρητων προγραμμάτων, το ένα από τα οποία αφορά τη συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνημάτων και το άλλο, με την ονομασία Prism, έχει στόχο να υποκλέπτει τις επικοινωνίες στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα ξένων χρηστών του Ίντερνετ που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες ότι απλώς επανέφερε τις πολιτικές του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους και του αντιπροέδρου του, του Ντικ Τσέινι.

Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε επίσης πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάζει τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων.

"Προχώρησα στη σύσταση μιας επιτροπής για τις ελευθερίες του πολίτη και τα προσωπικά δεδομένα η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους πολίτες", δήλωσε.

"Θα συναντηθώ μαζί τους κι αυτό που θέλω να κάνω είναι να δημιουργήσω μια δομή και να ξεκινήσει μια συζήτηση σε εθνικό επίπεδο, όχι μόνο γι' αυτά τα δύο προγράμματα, αλλά και για να θιγεί το πιο γενικό πρόβλημα της μάζας των δεδομένων επειδή αυτό δεν αφορά μόνο τις κυβερνητικές οντότητες", δήλωσε.