Η Ιταλία θα ζητήσει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις 28 Ιουνίου, δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Έμμα Μπονίνο.

Υπογράμμισε δε, πως το Βελιγράδι έχει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και ότι η σερβική κυβέρνηση είναι σοβαρά προσηλωμένη στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Εάν εξαρτώνταν μόνο από τη Ρώμη, η Σερβία θα λάμβανε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 28 Ιουνίου. Η Ιταλία, που πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον στην επιστροφή της Σερβίας στην Ευρώπη, θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε η κ. Μπονίνο στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου, λίγο πριν από τη σημερινή επίσκεψή της στη σερβική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, η πρόοδος που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Πρίστινα, ήταν αδιανόητη πριν από έναν χρόνο.

Η κ. Μπονίνο δήλωσε ακόμα ότι η Ρώμη εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει η σερβική κυβέρνηση προκειμένου να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ σε μια σειρά από πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η ενίσχυση του νομικού πλαισίου, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς και μια σειρά από πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αποκατάσταση των σχέσεων της Σερβίας με τις γειτονικές χώρες.