Η υπόθεση του φορτηγού πλοίου Junior, που εντοπίστηκε το 2008, να πλέει ανοικτά του κόλπου της Γουινέας μεταφέροντας στα αμπάρια του περισσότερους από τρεις τόνους κοκαΐνης, ξαναζωντανεύει στο ειδικό κακουργιοδικείο του Ιλ-ε-Βιλέν, στη δυτική Γαλλία. Η εμπορική αξία των ναρκωτικών υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρα ευρώ! Η πολύκροτη δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται έντεκα συνολικά άτομα, από την Ελλάδα, την Σιέρα Λεόνε και την Γουϊνέα-Μπισάου, οι πέντε από τους οποίους κρατούνται. 

Πρωτόδικα, στις 9 Φεβρουαρίου του 2012, το ειδικό κακουργιοδικείο της Ρεν είχε καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης από 10-24 έτη στελέχη του δικτύου από την Ελλάδα, την Σιέρα Λεόνε και την Γουϊνέα Μπισάου.

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 2008, όταν κομάντος του γαλλικού ναυτικού πραγματοποίησαν έφοδο στο φορτηγό πλοίο, όταν αυτό έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό, και εντόπισαν 107 κιβώτια που περιείχαν 30 κιλά κοκαΐνης μεγάλης καθαρότητας. Οι λαθρέμποροι είχαν παραλάβει τα ναρκωτικά ανοιχτά της Βραζιλίας και κατά τα στοιχεία της έρευνας επρόκειτο να τα ξεφορτώσουν στην Αλγερία.

Οι πέντε ναύτες του Junior, εναντίον των οποίων η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 4 ως 7 ετών, απηλλάγησαν των κατηγοριών, καθώς το ειδικό κακουργιοδικείο απεφάνθη ότι είχαν εξαναγκαστεί στην πράξη αυτή από τον εργοδότη τους.

Η εισαγγελία δεν στράφηκε ωστόσο εναντίον του Έλληνα Ιωάννη Ζωγόπουλου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους της επιχείρησης και διαφεύγει από το 2010 όταν δραπέτευσε από φυλακή του Κόνακρι. Ο Ζωγόπουλος είχε καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη 25 ετών.

Στην δίκη αυτή θα κριθεί η τύχη ενός άλλου Έλληνα, του Αντρέα Τσακίρη, ο οποίος είχε αθωωθεί πρωτοδίκως ελλείψει επαρκών στοιχείων. Σύμφωνα με την εισαγγελία, και αυτός θεωρείται εγκέφαλος του δικτύου.

Οι αποστολείς, αλλά και οι παραλήπτες του παράνομου φορτίου παραμένουν άγνωστοι και φυσικά δεν έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.