Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και να καταδικάσει ρητά τη χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των πολιτών της χώρας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Η ΕΕ πρέπει τώρα να έχει τελείως ξεκάθαρο λόγο, καθώς πρόκειται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος της διαμαρτυρίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Αυστρία διατηρεί ξεκάθαρη στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ για την εισδοχή της στην Ένωση, εκφράζοντας πάντα τις επιφυλάξεις της ως προς αυτήν και ως προς το αν η Άγκυρα πληροί τα κριτήρια. Ο Φάιμαν πρόσθεσε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την έκφραση αγανάκτησης για αυτές τις εξελίξεις.

Ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για την χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των πολιτών, επισήμανε πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι «όποιος χρησιμοποιεί τον στρατό εναντίον των πολιτών, έχει ξεπεράσει τα όρια».

Ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει τοποθέτηση από την ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ συμπλήρωσε πως λόγω των εξελίξεων στη χώρα δεν βλέπει «καμία πιθανότητα για τερματισμό του μπλοκαρίσματος» στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν «μεγάλες ανησυχίες».

Εξάλλου, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, ο κ. Σπίντελεγκερ χαρακτηρίζει ως ανησυχητική την απειλή χρησιμοποίησης του στρατού εναντίον των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, προειδοποιώντας πως η τουρκική ηγεσία δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει αυτό το όριο.

Κατά την άποψή του, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στο διάλογο και όχι στον εκφοβισμό και να πράξει τα πάντα για την προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ ζητά από την ΕΕ να λάβει ξεκάθαρη θέση και να διασαφηνίσει στην Άγκυρα πως η προστασία των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος αξιών της ΕΕ και απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ.