ΟΗΕ: Σε ύψη - ρεκόρ οι εκτοπισμένοι το 2012

ΟΗΕ: Σε ύψη - ρεκόρ οι εκτοπισμένοι το 2012

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 20 ετών διαμορφώθηκε το 2012 ο αριθμός των εκτοπισμένων, σύμφωνα  με έκθεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πάνω από 45,2 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις. δημοσιότητα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  Αντόνιο Γκουτέρες, το 2012 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων μετά το 1994, χρονιά που είχε χαρακτηρισθεί από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Παρακολουθούμε έναν πολλαπλασιασμό των νέων συγκρούσεων και φαίνεται πως οι παλιές συγκρούσεις δεν πεθαίνουν ποτέ», σημείωσε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, περίπου το 55% των προσφύγων προέρχονται από χώρες οι οποίες πλήττονται από κάποια σύγκρουση: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν. Καταγράφονται ακόμη νέες μαζικές συρροές προσφύγων από το Μαλί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν.

Από τους 45,2 εκατ. που έχουν ξεριζωθεί, 15,4 εκατ. ήταν πρόσφυγες (τα 4,9 εκατ. από τους οποίους Παλαιστίνιοι), 28,8 εκατ. εκτοπισμένοι και 937.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο.

«Όμως το πιο δραματικό είναι ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων: 7,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι δια της βίας (...) δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε φορά που ανοικοκλείνετε τα μάτια σας», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

Από αυτά τα 7,6 εκατ., τα 6,5 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό μιας χώρας και 1,1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο