Μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας πραγματοποιεί απόψε η ισραηλινή αεροπορία, με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας να δηλώνει ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου - Ισραήλ δεν σχετίζονται με την κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ανάλογα γυμνάσια διαξάγονται και με άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια και έχει μελετήσει τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, από την ημέρα που άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, δεν υπήρξε ουσιαστική παρενόχληση από την Τουρκία. Μπορεί, είπε, να υπήρξε εκ του μακρόθεν παρακολούθηση και μάλιστα στιγμιαία, αλλά όχι παρενόχληση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», απόψε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της άσκησης θα πετάξουν εντός του FIR και πάνω από τα οικόπεδα 4, 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ περίπου 40 μαχητικά του Ισραήλ καθώς και πέντε αεροπλάνα «Gulfstream5» για σκοπούς συντονισμού.

Η εμπλοκή της Λευκωσίας στην άσκηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναβαθμίζεται και από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέα Παπανδρέου» από αεροσκάφη του Ισραήλ.