Ιστορική ομιλία αναμένεται να εκφωνήσει σε λίγες ώρες στην Πύλη του Βραδεμβούργου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
    
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ανάκτορο Bellevue και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος θα τον υποδεχθεί με στρατιωτικές τιμές. Μετά τα εθιμοτυπικά, οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν με μαθητές από σχολείο του Βερολίνου. Το κύριο μέρος όμως της επίσκεψης ακολουθεί αμέσως μετά, με την άφιξη του Ομπάμα στην Καγκελαρία.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν για μιάμιση ώρα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ στον Τύπο και στη συνέχεια γεύμα εργασίας. 

Εκεί αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων η υπόθεση κατασκοπείας PRISM - η αποκάλυψη από το «βαθύ λαρύγγι» των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSA)  για την οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει 16 ερωτήσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι εξελίξεις στην Συρία, στο Αφγανιστάν και στην Μέση Ανατολή και το θέμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

Όσο οι δύο ηγέτες θα συζητούν για παγκόσμια ειρήνη και οικονομία, η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από τον σύζυγο της καγκελαρίου Γιοάχιμ Ζάουερ, ο οποίος σπανίως εκτελεί επίσημα «καθήκοντα», θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το κτίριο της βουλής και το τμήμα του Τείχους που διατηρείται.