Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανακάλεσε, με ομόφωνη απόφασή του, σήμερα, τον διορισμό του Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS) της χώρας.

Η ανάκληση του διορισμού του 32χρονου μεγιστάνα των ΜΜΕ και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών προτάθηκε τόσο από το ίδιο το κόμμα του όσο και από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών στη Σόφια και άλλες βουλγαρικές πόλεις.

Από την ψηφοφορία απείχε το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, όπως είχε ήδη προαποφασιστεί από χθες.

Την περασμένη Παρασκευή, η βουλγαρική βουλή είχε αποφασίσει να θέσει τον Ντέλιαν Πέεφσκι επικεφαλής της DANS, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από πολίτες που κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τρεις εβδομάδες πριν.

Αβέβαιο, ωστόσο, παραμένει αν ο κ. Πέεφσκι θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του ως βουλευτής και, σύμφωνα με τον ηγέτη του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, το ζήτημα θα τεθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στο μεταξύ, ο κ. Πέεφσκι δεν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δεν θα λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση.