Εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 10.30 στην περιοχή της Χοιροκοιτίας στην Κύπρο. Οι διαφορετικές εστίες ενώθηκαν, και η πυρκαγιά μαίνεται στα χωριά Χοιροκοιτία, Τόχνη, Πεντάσχοινος, Σκαρίνου και Άγιος Θεόδωρος.

 

H αστυνομία ανακρίνει έναν 19χρονο για την πυρκαγιά, εναντίον του οποίου υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις και πέφτει σε αντιφάσεις.

Το πρωί εκκενώθηκε η Χοιροκοιτία και στρατόπεδο της περιοχής, ενώ την τελευταία στιγμή απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους οικογένειες οι οποίες αδυνατούσαν να τα εκκενώσουν νωρίτερα.  Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών απετράπη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε πρατήριο καυσίμων στη Χοιροκοιτία. Κλειστός εξακολουθεί να παραμένει ο αυτοκινητόδρομος και ο παλιός δρόμος Λευκωσίας Λεμεσού.

Ο μόνος δρόμος που παραμένει ανοιχτός για τους οδηγούς εκτός από αυτόν του Τροόδους, είναι αυτός από την έξοδο Κοφίνου. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί μπορούν μέχρι στιγμής να βγουν από την έξοδο Κοφίνου και να ακολουθήσουν παραλιακά το δρόμο Ζυγίου-Μαζωτού-Κιτίου.

Η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγω την πυκνών καπνών.

Στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν στρατιώτες των οποίων απειλήθηκε το στρατόπεδό τους και εκκενώθηκε, καθώς και πολίτες. Επιπλέον, στο έργο της πυρόσβεσης στις δύσβατες περιοχές συνδράμουν 7 πτητικά μέσα. Η πυρκαγιά εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των δυνατών ανεμών που πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτοκίνητα είχαν εγκλωβιστεί στον αυτοκινητόδρομο, ενώ αριθμός αυτοκινήτων κάηκε.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, καθώς χωρίς να υπάρξει προσυνεννόηση με την πυροσβεστική, επιχείρησαν μόνοι τους με τρακτέρ να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.
30 πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν να κατασβέσουν τη φωτιά, ενώ έχουν ανταποκριθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα τρία ασθενοφόρα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή, είναι πολύ δύσκολη. Οι λόγοι των πυρκαγιών, δήλωσε δεν είναι τυχαίοικαθώς είπε, φαίνεται να πρόκειται για εσκεμμένες προσπάθειες ελαφρόμυαλων καθώς πρόκειται για πολλές εστίες πυρκαγιών που είναι ανεξάρτητες.

Κινδυνεύει και ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος που βρίσκεται επίσης στην περιοχή