Στην οικονομική κρίση και  τον «Μεγάλο Αδερφό» στις ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ
 
Δεν υπάρχει τέλεια συνταγή για την οικονομία, όλοι πρέπει να έχουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους, να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εστιάσουν στην ανάπτυξη, δήλωσε ο Ομπάμα από το Βερολίνο ενώ συμφώνησε με την γερμανίδα καγκελάριο πως οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.
 
«Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Δεν χρειάζεται μόνο να αναπτυχθούμε, αλλά πρέπει και να μεταρρυθμίσουμε διαρθρωτικά τις οικονομίες μας» δήλωσε  αλλά συμπλήρωσε:
 
«Είναι σημαντικό στην προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις να μην ξεχάσουμε τον κύριο στόχο που είναι να γίνουν καλύτερες οι ζωές των ανθρώπων».
 
Σχολίασε επίσης την ανεργία των νέων, την οποία όπως είπε, «δεν μπορούμε να αφήσουμε να εκτοξευτεί» ενώ αναφερόμενος στην συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ -οι διαπραγματεύσεις για την οποία ξεκινούν τον Ιούλιο- ο Ομπάμα υποστήριξε ότι μπορεί να ενισχύσει την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
 

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε «θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας», αλλά τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. «Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής», δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

 
Σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων και πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ έχουν βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της συλλογής πληροφοριών και των πολιτικών ελευθεριών ο Ομπάμα υποστήριξε ότι τουλάχιστον 50 απειλές- μεταξύ των οποίων και στη Γερμανία- έχουν αποτραπεί χάρη στο αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Ο πλανητάρχης, είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν την Γερμανία, ως βάση για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην μάχη κατά των τρομοκρατών.