current views are: 1

19 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση14:48

Επαναλαμβάνει την πρότασή της για συνομιλίες η Βόρεια Κορέα

Επανέλαβε η Πιονγκγιάνγκ την πρότασή της για διεθνείς συνομιλίες όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

Επανέλαβε η Πιονγκγιάνγκ την πρότασή της για διεθνείς συνομιλίες όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας επανέλαβε την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για την πραγματοποίηση διεθνών συνομιλιών όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στην Κίνα και σημείωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου ήταν η «τελευταία επιθυμία» του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας.

Το ταξίδι αυτό στο Πεκίνο του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κιμ Κάι-Γκουάν γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόταση της Βόρειας Κορέας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να αμβλυνθεί η ένταση που προκλήθηκε φέτος όταν η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα με πυρηνικό πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πράξεις από την Βόρεια Κορέα που να δείχνουν ότι κινείται προς τον αφοπλισμό της.

Έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Κιμ Κάι-Γκουάν με τον Κινέζο πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τσανγκ Γεσούι, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να γίνουν συνομιλίες.

«Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ήταν η τελευταία επιθυμία του Προέδρου Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του Γενικού Γραμματέα Κιμ Γιονγκ-Ιλ», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επικαλείται τις δηλώσεις του Κιμ Κάι-Γκουάν.

Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ είναι ο ιδρυτής της χώρας. Ο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος πέθανε το 2011, επέβλεψε τις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε μια τρίτη δοκιμή τον Φεβρουάριο.

«Η Βόρεια Κορέα προτίθεται να έχει έναν διάλογο με όλες τις πλευρές και να παρευρεθεί σε οποιουδήποτε είδους συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων των εξαμερών συνομιλιών, και ελπίζει να επιλυθεί ειρηνικά το πυρηνικό ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Κιμ Κάι-Γκουάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το κινεζικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο Τσανγκ σημείωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες, η σταθερότητα και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι προς το συμφέρον όλων, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.


σχετικα αρθρα