«Η Λιθουανική προεδρία δεν είναι αισιόδοξη για τη διεύρυνση της Συνθήκης Σένγκεν», επισημαίνει σήμερα η διαδικτυακή πύλη euractiv.com, η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Μονίμου Αντιπροσώπου της Λιθουανίας η χώρα, η οποία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου δεν είναι αισιόδοξη σχετικά με την κατάληξη της επί μακρόν αναμενόμενης ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση σχετικά με τις προτεραιότητες της λιθουανικής προεδρίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ρ. Κάρομπλις δήλωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να υποσχεθούμε ο,τιδήποτε σχετικά με το δύσκολο φάκελο του αιτήματος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξή τους στην (περιοχή) Σένγκεν».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως οι δύο χώρες είναι έτοιμες για ένταξη από το 2010 αλλά μία σειρά κρατών έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στο αίτημά τους, επικαλούμενα διάφορους λόγους, όπως είναι η κακή φύλαξη των συνόρων τους, η διαφθορά ή η ύπαρξη του λεγόμενου «κοινωνικού τουρισμού ή τουρισμού επιδομάτων» από τον πληθυσμό Ρομά των δύο χωρών.

Αρκετές προεδρίες της ΕΕ, σημειώνει το δημοσίευμα, έχουν συμπεριλάβει την ένταξη των δύο χωρών στο χώρο Σένγκεν στους στόχους τους. Μάλιστα η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για την προώθηση του ζητήματος το 2011. Οι προεδρίες που ακολούθησαν όμως —της Δανίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας— υπήρξαν όμως λιγότερο ενεργητικές καθώς η αντίδραση της Ολλανδίας υπήρξε ιδιαίτερα έντονη.