Την ύπαρξη ανεπίσημων επαφών μεταξύ του Ρέικιαβικ και εκπροσώπου του πρώην εργαζόμενου για τη CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ, για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον 29χρονο Αμερικανό επιβεβαίωσε η Ισλανδία.

«Αντιπρόσωπός του είχε μερικές ανεπίσημου χαρακτήρα συζητήσεις με αξιωματούχους ισλανδικών υπουργείων, ωστόσο δεν έχουν υπάρξει επίσημες συνομιλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνλάουγκσον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ μετά τις αποκαλύψεις του, θα χρειαστεί να βρεθεί στην Ισλανδία ώστε να καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

«Εφ’ όσον λοιπόν δεν βρίσκεται εκεί, δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο κ. Γκουνλάουγκσον.

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χάνα Κριστγιανσντότιρ, είχε δηλώσει στη δημόσια ισλανδική τηλεόραση RUV την Τρίτη ότι η κυβέρνηση της Ισλανδίας είχε δεχθεί προσέγγιση από τον συνεργάτη του ιστότοπου WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον, η οποία ήθελε να «συζητήσει το ζήτημα με εκπρόσωπο του υπουργείου».

Η κ. Κριστγιανσντότιρ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε και σχετική συνάντηση.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση της Ισλάνδίας δεν δεσμεύεται από διακήρυξη του ισλανδικού κοινοβουλίου του 2010, η οποία φιλοδοξούσε να καταστήσει τη χώρα ασφαλές καταφύγιο για δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες ανά τον κόσμο.