ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά θα εκδικαστεί η υπόθεση Mediaset - Μπερλουσκόνι: Προσπαθούν να με αποκλείσουν

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2013, 21:53 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2013, 21:53
Κανονικά θα εκδικαστεί η υπόθεση Mediaset - Μπερλουσκόνι: Προσπαθούν να με αποκλείσουν
Facebook Twitter Whatsapp

Κανονικά πρόκειται να εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης πριν από το τέλος του 2013 η υπόθεση Mediaset, για την οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταδικασθεί έως τώρα σε 4 χρόνια φυλάκιση και πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στηρίζει την κυβέρνηση ο Μπερλουσκόνι, καταγγέλλει προσπάθεια αποκλεισμού του από την πολιτική.

Κανονικά πρόκειται να εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης πριν από το τέλος του 2013 η υπόθεση Mediaset, για την οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταδικασθεί έως τώρα σε 4 χρόνια φυλάκιση και 5ετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης αποφάνθηκε πριν λίγο ότι το αίτημα αναβολής της δίκης, που είχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι την 1η Μαρτίου 2010 δεν ευσταθούσε.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε επικαλεστεί ο τότε πρωθυπουργός ως «ανειλημμένη υποχρέωση» του δεν αποτελούσε «αξεπέραστο εμπόδιο για μη συμμετοχή σε δίκη», κατά το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αν ο «Καβαλιέρε» καταδικασθεί ως τον Δεκέμβριο και από τον Άρειο Πάγο υποχρεούται να παραιτηθεί του αξιώματος του γερουσιαστή και να εγκαταλείψει —πιθανόν οριστικά— το πολιτικό στερέωμα.

Το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτουν βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας (PdL) οι οποίοι απειλούν να παραιτηθούν μαζικά προκαλώντας την διάλυση του κοινοβουλίου και την πτώση της κυβέρνησης.

Μπερλουσκόνι: Προσπάθεια αποκλεισμού από την πολιτική

«Προσπαθούν να με αποκλείσουν από την πολιτική», είπε απόψε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υπόθεση, αλλά «διαβεβαιώνω ότι στηρίζω την κυβέρνηση».

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) υποστήριξε ότι «η σημερινή ετυμηγορία αντιβαίνει την κοινή λογική και τις ίδιες τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσωπική μου θέση, την σαφή και έντιμη υποστήριξη της κυβέρνησης και βεβαίως, ούτε και την στράτευση του κόμματός μου».

Σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της γερουσίας Μαουρίτσιο Γκασπάρι, είχε δηλώσει ότι «αν ο Μπερλουσκόνι αναγκαστεί τελικά σε παραίτηση λόγω στέρησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, οι βουλευτές και γερουσιαστές της κεντροδεξιάς μπορεί να προσφύγουν σε μαζική παραίτηση».

Δύο στενές συνεργάτιδες του πρώην ζάπλουτου πρωθυπουργού όμως, η Μάρα Καρφάνια και η Ντανιέλα Σαντανκέ εκτιμούν ότι «οι δικαστικές υποθέσεις του Καβαλιέρε δεν θα επηρεάσουν την πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα».