Την παραίτηση του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου, Χεσάμ Ζάζου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό κυβερνήτη ο οποίος είχε διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες τη δεκαετία του ‘90 στην επαρχία του Λούξορ από τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Η οργάνωση με την οποία διατηρούσε επαφές ο νέος κυβερνήτης είναι υπεύθυνη για τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή την προπερασμένη δεκαετία.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ δήλωσε ότι δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Ζάζου.

Ο διορισμός του Αντέλ Χαγιάτ ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών και στην ίδια την πόλη.

Το πολιτικό ρεύμα στο οποίο ανήκει ο κ. Χαγιάτ είναι η Γκαμάα Ισλαμίγια, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τρομοκρατικό κτύπημα το 1997 στην περιοχή, το ποίο είχε κοστίσει τη ζωή σε 58 τουρίστες.

Ο νέος κυβερνήτης αρνείται κάθε εμπλοκή στο ένοπλο παρελθόν της οργάνωσης και έχει υποσχεθεί να εργαστεί για την προστασία των τουριστών.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού διαδήλωσαν ενάντια στο διορισμό του κ. Χαγιάτ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη.

Ο κ. Ζάζου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος διορισμός θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον τουρισμό στην περιοχή.

«Ο υπουργός επιμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί, στο βαθμό που ο κυβερνήτης παραμένει στη θέση του», ανέφερε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου εκπρόσωπος του κ. Ζάζου.

Ο διορισμός ισλαμιστών κυβερνητών και σε άλλες επαρχίες, μερικοί εκ των οποίων ανήκουν και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναταραχή στη χώρα.

Η Αδελφότητα, μαζί με τους συμμάχους της, φέρεται να ελέγχει 13 από τις 27 επαρχίες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού σχήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μέχρι να ορκιστεί για την ανάληψη του ύπατου αξιώματος τον Ιούνιο του 2012, μετά την επικράτησή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι του Αχμέντ Σαφίκ.