Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι των λεωφορείων στην Στοκχόλμη και σε άλλες δύο πόλεις της Σουηδίας καθώς οι εργοδότες και τα συνδικάτα δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Περίπου 1.400 οδηγοί λεωφορείων και άλλοι υπάλληλοι των δημόσιων μέσων μεταφοράς απεργούν σήμερα στην σουηδική πρωτεύουσα, όπως και στην βόρεια πόλη Ουμέα και στην πόλη Σοντερτάλιε, η οποία βρίσκεται νότια της Στοκχόλμης.

Η υπηρεσία δημόσιων μέσων μεταφοράς της σουηδικής πρωτεύουσας υπολογίζει ότι η απεργία αυτή θα έχει αντίκτυπο σε περίπου 100.000 ανθρώπους που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, στους οποίους συνέστησε να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν ποδήλατα ή να κάνουν κοινή χρήση αυτοκινήτων για να πάνε στις δουλειές τους.

Ένα κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να έχουν εγγυήσεις για την εργασία τους όταν ένας νέος επιχειρηματίας αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού την εκμετάλλευση της υπηρεσίας των λεωφορείων, δήλωσε η Λένιτα Γκράνλουντ, η οποία μετέχει στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του συνδικάτου δημοτικών υπαλλήλων Kommunal, στο οποίο ανήκουν οι οδηγοί των λεωφορείων και οι υπάλληλοι άλλων δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Η Γκράνλουντ δήλωσε στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι το συνδικάτο ζητεί επίσης μεγαλύτερα διαλείμματα για το γεύμα, καλύτερα προγράμματα εργασίας και υψηλότερες αμοιβές.

Ο Πέτερ Γέπσον, επικεφαλής της Σουηδικής Ένωσης Εργοδοτών Λεωφορείων και Πούλμαν δήλωσε ότι για την απεργία αυτή ευθύνεται η έλλειψη θέλησης από την πλευρά του συνδικάτου να διαπραγματευτεί και πρόσθεσε ότι οι εργοδότες αποδέχθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα την πρόταση επιδιαιτητή, την οποία απέρριψε το συνδικάτο.